Följande regler är utfärdade av Styrelsen, då vi tror att glada grannar är bra grannar!
Följande tips och riktlinjer är uppsatta för att vi ska visa varandra hänsyn och bidra till bra grannsämja och ökad trivsamhet i föreningen.
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta oss i styrelsen på brfinsteget@gmail.com.
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsreglerna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför fastigheten.
Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!
För vem gäller reglerna?
Ordningsreglerna gäller Dig som bostadsrättshavare men omfattar även familjemedlemmar, liksom dina gäster, din inneboende eller den hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgästen. Föreningens hyresgäster omfattas också av ordningsreglerna.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till förverkande av din bostadsrätt. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om förverkande av bostadsrätten samt uppsägning av bostadsägaren eller uppsägning av hyresgästen.
Störningar & ljudvolym
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn.
Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss och tvättstuga.
Reglerna gäller dygnet runt, alla dagar på året, men är extra angelägna att följa under vardagar från kl 22.00 till kl 07.00. Helger gäller kl 23.00 – kl 09.00.
Man bör därför t ex undvika följande sysslor under denna tid. Så som:
- Dammsugning
- Starta en tvättmaskin
- Hög volym på TV eller musikanläggning
- Flytt av möbler
- Uppsättning av tavlor/vägghängda möbler/inredningar
Att bo i lägenhet betyder att man behöver respektera sin granne. En grundregel är att man aldrig vid någon tid på dygnet får uppträda så man stör sina grannar. Tystnad för nattvila ska råda mellan kl.22.00 och 07.00 på vardagar och kl.23.00 – 09.00 under helger.
- Ska du anhålla en fest, göra renoveringar eller liknande är det jättebra att kontakta dina närmsta grannar, sätta upp en lapp på anslagstavlan i trapphuset, skriva ett inlägg i Facebookgruppen innan, för att på så sätt minska irritation.
Om trivsel- och ordningsregler inte efterlevs
Kontakta i första hand din granne om denne inte följer trivsel- och ordningsreglerna. Om det inte hjälper och störningarna återkommer – kontakta störningsjouren på 08-657 77 22 som sedan agerar.
Misstanke om narkotika
BRF Insteget tar starkt avstånd till bruk av narkotika. Misstänker du som medlem att det förekommer bruk av narkotika så kan du alltid kontakta polisen som privatperson. Tänk på att om du polisanmäler så kan du bli ombedd att lämna din redogörelse för polisen. Om det skapar otrivsel/störning för dig som granne eller medlem ska du kontakta störningsjouren på 08-657 77 22.
Trygghet och säkerhet
- Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Samma sak gäller garagets port och dörr.
- Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Låt denne blippa sin egen tagg. Var särskilt vaksam när Du öppnar via porttelefonen.
- Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta.
- Var försiktig med eld, släck alla ljus innan du somnar, undvik att röka inne.
- Din lägenhet bör vara utrustad med brandvarnare. Närmare information lämnas av styrelsen.
- Meddela gärna grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.
Avfallshantering
Hur gör jag med soporna?
Knyt alltid ihop soppåsen innan du kastar den. Ställ aldrig sopor i trapphusen/korridorerna, inte ens för en kort stund. Matavfall och hushållssopor kastar du på varje långsida om sophuset i avsedd behållare.
Grovsopor, så som kartong/wellpapp, glas, plast, papper, samt små ljuskällor och småbatterier sorterar du inuti sophuset. Kom ihåg att och vika ihop alla sorters förpackningar samt skölja ur innan du källsorterar!
Farligt avfall, såsom tryckkärl, färg, kemikalier etc. måste du själv källsortera på närmaste återvinningscentral. Dessa hittar du här:
- Strömsätravägen 8, Skärholmen. (ca 5 km)
- Bussens Väg 2, Enskede. (ca 5 km)
Allmänna utrymmen
- Tvättstuga finns i port- 90 & 92
Föreningen har en gemensamma tvättstugor i port- 90 & 92. Dessa bokas genom bokningssystemet som finns i respektive entré. Ordningsreglerna för tvättstugan finner du här: Tvättstugor
Kom ihåg att lämna tvättstugan i det skick du själv vill finna den!
- Cykelförvaring
Cyklar kan parkeras antingen utanför fastigheten i avsett cykelställ eller i de cykelställ som finns uppsatta i garaget.
- Barnvagnar & rollatorer
Barnvagnar och rollatorer får inte ställas i varken entrén, korridoren eller i trapphusets olika våningsplan. Dessa förvaras i avsett barnvagnsrum som finns i respektive port.
Vårda föreningens tillgångar – gemensamma kostnader
- Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
- Kostnader för alla medlemmars vattenförbrukning, din lägenhets uppvärmning, uppvärmning av gemensamma utrymmen samt dess elförbrukning betalas av alla bostadsrättshavare.
- Att hushålla med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan, sänka termostaten på element i stället för att öppna fönstret, är saker som hjälper till att hålla nere de gemensamma kostnaderna för föreningen.
Balkonger, altaner
Balkonger/altaner får inte användas för:
- Skakning av mattor, sängkläder mm.
- Grillning med kol- eller gasolgrill. Endast elgrill är tillåten av BRF Insteget.
- Blomlådor för inte hänga på utsidan av balkongräcket.
- Permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering.
- Inglasning av balkong är inte tillåten av BRF Insteget.
- Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd så undviker du att vatten tränger in i lägenheten vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
Husdjur
- Plocka upp spillningen efter ditt husdjur!
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Tänk på även när din hund skäller hela tiden så hörs det och kan störa dina grannar
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.
Policy för andrahandsuthyrning inom BRF Insteget kan du läsa om här: Andrahandsuthyrning
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av våra stadgar. Dessa kan du läsa om här: stadgarna
Felanmälan
Rutiner för hur du felanmäler samt vad som räknas som ett akut fel och icke akut fel kan du läsa om här: Gör en felanmälan
Bygga om i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid (08.00-17.00).
När du skall flytta ut samt flytta in
Styrelsen i din förening har en rutin som gäller vid överlåtelser. Den som köper din lägenhet måste också bli godkänd av föreningen innan inflyttning kan ske. Det är därför viktigt att informerar ev. köpare om vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
Lämna gärna över ett exemplar av föreningens ordningsregler till den som flyttar in.
- Man får inte lämna dörren öppen vid inflytt!
- Behöver du ställa upp entrédörren medan du bär in skrymmande möblemang, då gör du detta medan du bär in det in i fastigheten. Därefter är du skyldig att se till att entrédörren är stängd under tiden du förflyttar det till din bostad.
- Om ni ser att dörren vid entrén står öppet obevakad snälla hjälp till och stäng den. Detta för att hålla obehöriga ute och värmen inne.